Harold and Maude

De mooie muziek van Cat Stevens speelt een belangrijke rol in "Harold and Maude"
Negen muziekstukken van Cat Stevens zijn te horen in deze film en sommige bijna helemaal.

  1. Don't be shy
  2. On the road to find out
  3. I wish, I wish
  4. Miles from nowhere
  5. Tea for the Tillerman
  6. I think I see the light
  7. Where do the children play?
  8. Trouble
  9. If you want to sing out, sing out

Deze Amerikaanse film van regisseur Hal Ashby is een geweldige cult movie, naar het verhaal van Colin Higgins. Schitterend is in beeld gebracht dat het leven eigenlijk niets anders dan een spel is, een flirt met de dood.

Harold Chasen, gespeeld door Bud Cort, met haar dat ver over zijn voorhoofd hangt, grote onschuldige ogen, ziet er beschaafd uit. Hij heeft een afwijking: hij houdt van begrafenissen en alles wat met de dood te maken heeft. Zijn moeder wordt gek van al zijn zelfmoordscènes. Zij wilt dat hij normale interesses krijgt zoals trouwen of een militaire carrière. Een psychiater echter raadt hem aan precies te doen wat hij wil.

Maude, (Mathilda Chardin) gespeeld door Ruth Gordon, is uiteindelijk de oudere wijze vrouw die Harolds begrafenissen obsessie deelt. Ze leeft in een woonwagen en haar grootste hartstocht geldt het rondracen met auto's. Ze is bijna tachtig jaar. Samen belijden ze een soort zwarte religie. Harold geniet van huilende vrouwen aan een kist, van zwarte kledij en paraplu's, van de stichtelijke woorden gesproken door een geestelijke bij iemands ontzielde lichaam. Ze hebben veel plezier samen. Dat is het aantrekkelijke van de film. De jongeman en de vrouw bezitten een ongetemde vitaliteit.

Zij negeert stoptekens van de politie wanneer ze veel te hard heeft gereden. Dat hardrijden van Maude is een intrigerend aspect van de film. Het is symbolisch, alsof de dood haar op de hielen zit. Dat gebeurt ook; ze wordt ongeneeslijk ziek, of eerder: Harold beeldt zich dat in. Zijn fantasie is er morbide genoeg voor. Dat is de eerste keer dat Harold ontroering toont, afscheid van haar nemend in het ziekenhuis. Hij scheurt zijn Jaguar E-type naar een hoge rots. Ineens staat hijzelf op die hoge rots, levend, dansend op de muziek van Cat Stevens;

Well, if you want to sing out, sing out
And if you want to be free, be free
'Cause there's a million things to be
You know that there are

Zo zorgeloos kan de dood ook zijn.
Het is ondanks alle zwartheid een heerlijk ontroerende en opbeurende film.

 

Film. Paramount Pictures, 1971. (Video. Paramount, 1989.)